top of page

Kivándorol az ország java?

Ha a nyugatra kivándorolt magyarok szóba kerülnek, az ellenzék és a hozzájuk köthető megmondóemberek, egymást túllicitálva dicsérik a nyugaton munkát vállalókat. A legtehetségesebbek, a legjobbak, az ország színe-java távozik, hatalmas veszteség, nemzethalál.

Ezzel a minősítéssel, mi itthon maradottak, vitába szállnánk. Nem vonom kétségbe, hogy rengeteg értékes ember próbál szerencsét nyugaton, szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban. Azonban, hogy ők lennének az ország krémje, azt kétséggel fogadom. Sőt! Úgy érzem, hogy az itthon maradottakat nézik le, tartják értéktelenebbnek. Mi, akik maradtunk, nem érünk annyit, csak a selejt maradt. Azok maradtak, akik a FIDESZRE szavaznak, ezzel a garnitúrával aztán semmit nem lehet kezdeni, 10 millió fasisztával.

Szégyelljem, hogy nem mentem el Londonba mosogatni? Nem megy, ne is kérjetek rá.

Kicsit több hálát és tiszteletet az itthon maradóknak, ne őket sirassák, hanem minket dicsérjenek, hogy vállunkon visszük az országot! Mi visszük ki a szemeted, mi szolgálunk ki az étteremben…

Véleményem szerint, a legtehetségesebbek itthon is megtalálják a számításukat. Nem kell elmenni Angliába mosogatni, hogy boldoguljon az ember, itthon van éppen elég munkalehetőség. Igen, az hozzá tartozik, hogy képzettséget igényel az itthon való boldogulás, ez a játék ilyen.

Nem azért nem megyek külföldre élni, mert tehetetlen vagyok, azért nem megyek, mert itthon is feltalálom magam. Amikor az eltávozó százezrekről szóló siralmakat hallom, mindig eszembe jutnak a „kimenekült” haverjaim. Mekkora hazugság őket úgy láttatni, mint akik szipogva szállnak fel a repülőre, végső búcsút véve a szülőföldtől. A kiutazás legtöbbjüknek egy életre szóló kaland, aki vidékről megy fel Londonba, Berlinbe, Drezdába, annak bizony nagy dobás ez, tele jó élményekkel.

Nekem nagyon sok barátom megjárta a nagybetűs nyugatot,jelentős részük néhány év után hazatért. Nem volt nekik rossz ott, de egy idő után, az idegenség csábító érzetének múltával, rájöttek, hogy otthon a legjobb. Persze simán előfordulhat, hogy egy nyugati városban találod meg a számításodat, hogy nagyon bejön az élet, ezzel nincs semmi baj. Ezt akarták apáink a kommenezmus alatt, szabadon mozogni, munkát vállalni, körül nézni a világban. Jahh, meg farmert venni és lefeküdni egy feka nővel. Most lehet, Istennek hála.


Louis de Funes
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page